Super Mario Bros. 2
online speelplezier
We gaan terug naar 1989. Heel Europa was in de ban van Super Mario Bros., van de Italiaanse loodgieter Mario en zijn broer Luigi, die samen op avontuur gingen in het Mushroom Kingdom.

Dat er na het ongekende succes van deze platformgame voor Nintendo Entertainment System (NES), een vervolg moest komen, was duidelijk. En dat was er ook al snel, in 1986. Super Mario Bros. 2 werd echter alleen in Japan uitgebracht, omdat het spel, dat qua opzet hetzelfde was als SMB 1, veel te moeilijk werd geacht voor de Europese en Amerikaanse markt.

Pas vele jaren later zou de échte SMB 2, de Japanse dus, ook in onze contreien op de markt gebracht worden en wel onder de naam Super Mario Bros.: The Lost Levels (later ook opgenomen in de verzamelgame Super Mario All-Stars).

Om de Europese Mario-fans zoet te houden, kregen zij een aangepaste versie van het Japanse spel Doki Doki Panic voorgeschoteld. Weliswaar ook een platformgame met veel rennen en springen, had het verder niets met de originele Super Mario te maken, behalve dan dat de hoofdpersonages tot Mariopersonages waren getransformeerd. Zonder blikken of blozen ging de game als Super Mario Bros. 2 bij ons de schappen in, en vond daar gretig aftrek.

Nu is de Europese Super Mario 2 best een aardige game, maar de Mario-feel ontbreekt, zeker vergeleken bij de vele échte Mario-games die nog zouden volgen. Toch is ook de Europese SMB 2 een klassieker geworden, die je vandaag de dag nog online kan spelen.

Het doel van het spel is de droomwereld Subcon te doorlopen. Deze wereld bestaat uit 7 werelden verdeeld in 20 levels. Voor ieder level kan je kiezen of je het met Mario, Luigi, Princess Toadstool of Toad wilt spelen. Ieder karakter heeft zijn eigen krachten en zwaktes. Ieder level wordt bewaakt door een eindbaas, en iedere wereld door een extra sterke eindbaas. Aan het eind van wereld 7 (het 20e level) moet men het opnemen tegen de hoofdvijand, de boosaardige kikker Wart (en niet Bowser, zoals in veel andere, 'echte' Mariospelletjes).