info[]surfplaza.be
Schaken
de ultieme denksport
Chess.com
Chess.com is dé internetreferentie voor schaakliefhebbers wereldwijd. Speel tegen een fictief computerfiguur, die je kan selecteren op niveau en karaktereigenschappen.
Chess Online
Gewoon even een potje schaken tegen de computer, zonder gedoe verder? Dat kan met deze game op onze site.
Lichess.org
Speel online chess tegen een vriend door middel van een unieke link, of tegen de computer. Na registratie kan je tevens deelnemen aan toernooien.
Gameknot
Grote schaakcommunity. Na registratie kan je tegen échte spelers spelen. Heb je daar geen zin in, dan vind je de twee dagelijkse puzzels (makkelijk en moeilijk) wellicht de moeite waard (geen registratie nodig).
SparkCHESS
Speel een potje schaak op een virtueel schaakbord, tegen een virtuele tegenstander. Je kan kiezen uit drie moeilijkheidsniveaus.
Chessbase
ChessBase verkoopt schaaksoftware en is daarnaast eigenaar van de Playchess-server, een Europees-georiënteerde schaakserver. Speel een potje snelschaken, bullet of een langzame partij tegen een tegenstander van jouw niveau. Of ben toeschouwer bij de partijen van anderen.
ChessKid
Om een volleerd schaker te worden, kan je niet vroeg genoeg beginnen. Deze website richt zich op leergierige kinderen en biedt allerhande mogelijkheden om je het schaakspel eigen te maken.
Chessfriends
Schaakserver met een fraaie gebruikersinterface en realistische look & feel.
Over het schaakspel
Het schaakspel is een denksport voor twee personen. De oervorm is duizenden jaren oud, waardoor er niet zo veel bekend is over het ontstaan en de vroegste geschiedenis. Het woord 'schaak' is afkomstig van het Perzische woord 'shah', dat 'koning' betekent. De term 'schaakmat' is een vernederlandsing van het Perzische 'shah mata' en dat betekent: 'de koning zit in een hinderlaag' of de 'koning is verslagen'.

In het schaakspel krijgt elke deelnemer zestien speelstukken tot zijn beschikking (een koning, een dame, twee torens, twee lopers, twee paarden en acht pionnen), waarvan elk zijn eigen mogelijkheden heeft. Doel van het spel is om de koning van de ander te verslaan. Elk speelstuk kan een ander speelstuk verslaan door erop te springen. Waneer de koning van één van de partijen bedreigd wordt en zich niet meer kan redden (hij staat dan schaakmat), is het spel over.

Geen toeval of geluk

Een belangrijk aspect is dat toeval en geluk geen enkele rol spelen in het verloop. Het winnen of verliezen is evenals bij dammen volledig afhankelijk van de acties van de spelers. Heel anders is dit bij een spel met dobbelstenen of met kanskaarten zoals Monopoly, waar het toeval vaak de doorslaggevende factor is.

Wil je nog veel meer weten of het schaakspel, bekijk dan eens deze website. De spelregels worden hier tot in detail uitgelegd.

The Thinking Machine

Schaakcomputers zijn bijna onoverwinnelijk. Als je een zet doet, berekent de computer tienduizenden mogelijke zetten die hierop kunnen volgen en berekent zo de beste zet.